Vážení sběratelé,

již delší dobu se při komunikaci se (zejména slovenskými) kolegy setkávám s jakýmsi kultem Svetozára Pavlíka na Slovensku. Svetozár Pavlík (zemřel v roce 2010) byl autorem dvoudílné knihy Vyznamenania a bojové odznaky Tretej ríše, která vyšla i v českém jazyce a stále je v prodeji.

I přes moji úctu k mrtvým (nejen) kolegům bych rád v této stati uvedl úroveň odbornosti autora a potažmo jeho publikace na pravou míru, neboť upnutí se na tento titul z důvodu nedostatku kvalitní odborné literatury na východním trhu je, dle mého názoru, kontraproduktivní až nebezpečné. Pan Svetozár Pavlík, se kterým jsem se osobně znal,  byl sběratelem, který obětoval svému koníčku dozajista spoustu energie i peněz, svoji sbírku vybudoval poměrně rychle, nebyl však faleristou v pravém slova smyslu - tedy odborně zaměřeným sběratelem, který se zabývá do detailů výrobními variantami dobové produkce odznaků a vyznamenání, nakupuje a studuje odbornou literaturu a zabývá se v tomto oboru velmi podstatnou problematikou “originál versus kopie”. Svoji sbírku budoval bez dostatečných odborných znalostí, což přineslo zcela přirozené následky - dostalo se do ní množství falzifikátů. Výše zmíněné knihy jsou obrazovým průvodcem touto sbírkou, vytvořenou bez konzultace stran originality publikovaných odznaků s některým ze zkušenějších sběratelů či znalců. Jen v 1. díle knihy je vyobrazeno více než 30 poválečných kopií. Knihy obsahují i řadu faktických obsahových nepřesností či omylů (např. zaměňování značek autorů výtvarných návrhů odznaků za značky jejich výrobců).

Knihy Svatozára Pavlíka nemohou být v z výše popsaných důvodů v žádném případě považovány za faleristickou literaturu, založenou na odpovídajících odborných znalostech a zkušenostech autora, či dokonce za pomůcku k posuzování originality odznaků a vyznamenání, jak je v jejich v předmluvě uvedeno!

Post tags:

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.