V tomto díle se podíváme na velmi kvalitně zpracovanou kopii Odznaku pro palubní střelce a radisty se svazkem blesků (Fliegerschützenabzeichen mit Blitzbündel), napodobující tombakové odznaky od firmy Berge & Nolte, Lüdenscheid (značení na reversu „B & NL“) Kopie je vyrobena z kvalitního těžkého barevného kovu na bázi tombaku, který je stříbřený a brynýrovaný.

Rozměry kopie: šířka: 42,3 mm, výška: 52,7 mm (rozměry originálu: šířka: 43,3 mm výška: 52,7 mm). Jak vidíme, rozměrově se jedná o velmi dobrou napodobeninu.

Hmotnost kopie: 35,6 g (hmotnost originálu: 37,5). I hmotnost je v toleranci.

Ve výtvarném provedení však můžeme najít řadu odchylek od originálu:

Avers

Šipky ukazují na hlavní odchylky: tvar křídel, zobáku a hlavy orlice, velikost zakončení blesků, chybějící prořez na zadním blesku a slité postranní kontury dubového věnce. Na reliéfu aversu můžeme rovněž vypozorovat odlišné tvarování listů vavřínového věnce a rozmístění bobulí, dubové listy mají odlišné žilkování.

Revers

Hlavními znaky na reversu jsou: délka lůžek pantu, odlišné nýty, přesah svastiky ve spodní části odznaku, rozdíl v písmenu „N“ ve značce výrobce a slité postranní kontury vavřínového věnce.

Post tags:

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.