Živou debatu sběratelů na fóru Aukra vyvolaly zde přes veškerá upozornění administrátorům Aukra (ostatně jako vždy) prodané kopie Odznaku vítězů Říšské profesní soutěže HJ (Reichsberufswettkampfabzeichen HJ). V případě zlatého stupně pro říšské vítěze (Reichssieger) se tato kopie prodala za velmi vysokou částku 24.000,- Kč (což je však stále třetina skutečné sběratelské hodnoty tohoto odznaku). V zápětí se pak vynořily nabídky dalších kopií od stejného výrobce. Proto si zde ukážeme hlavní rozdíly mezi originálem a kopií.

Kopie REICHSSIEGER 1944

JIž pouze elementární znalost výrobních poměrů v Německu v r. 1944, kdy již platil striktní zákaz používání kvalitních barevných kovů (tombak, stříbro) a smaltu, by zájemce od této kopie odradila. Pamatujme si tedy, že odznaky z pozdního období války jsou v naprosté většině vyrobeny z tzv. “válečného kovu” (”Kriegsmetall”), kterým byl nejčastěji zinek (toto se týká nejen odznaků a vyznamenání, ale i např, výstrojních součástí (knoflíky, opaskové přezky, spony apod.) . Odznak pro Říšské vítěze s letopočtem 1944 je nejvzácnější a za celou svoji sběratelskou praxi jsem jej v originále nespatřil. Ale zpět k této kopii a rozdílům od originálu:

Nejvýraznější rozdíly aversu:

1) vzdálenost mezi nápisem a hlavou orlice

2) tvar písmen nápisu

3) tvar a detaily hlavy, křídel a pařátů orlice

4) absence zrnění mezi ozubeným kolem a znakem HJ, stejně jako v jeho červených polích

Nejvýraznější rozdíly reversu:

1) nižší poloha pantu závěsného systému

2) tvar a tloušťka jehly

3) tvar a tloušťka závěsného háčku

4) negativní ražba jména výrobce, zde navíc s chybným písmenem “H” místo “N” ve slově “MARKNEUKIRCHEN”

Dále je třeba zmínit nekvalitní smalty a odstín “zlacení”, které je v případě originálů velice masivní a kvalitní, stejně jako použitý materiál. Proto jsou dochované originály dodnes většinou ve velmi dobrém stavu, co se týče povrchové úpravy.

Pro ilustraci ještě přikládám fotografii originálního odznaku župního vítěze z r. 1944 - vyrobený ze zinku a s barevným nátěrem místo smaltu, tak jak je popisováno výše:

***

Kopie GAUSIEGER 1939

Tato kopie je ze stejného výrobního zdroje a prakticky se shoduje s kopií předchozí, proto stačí bez dalšího popisování pouze označení rozdílů šipkami. Stejně jako v případě originálních odznaků pro říšské vítěze jsou originály “gausiegerů” z velmi kvalitního tombaku a s kvalitním postříbřením, které velice dobře drží a proto naprostá většina originálních odznaků má velmi dobře zachovaný stříbrný “kabát”, ne jak je tomu u následující kopie:

Avers:

Revers:

***

Na závěr pro zajímavost fotografie Říšského vítěze profesní soutěže HJ Heinricha Meiningera:

Post tags:

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.