V rámci založení Vyznamenání za věrné služby v civilním státním sektoru (Treudienst-Ehrenzeichen) bylo také Vůdcem a říšským kancléřem založeno 30. ledna 1938 „u příležitosti pátého návratu Dne národního povstání“ Policejní služební vyznamenání (Polizei-Dienstauszeichnung).

Toto služební vyznamenání bylo po vzoru podobných vyznamenání z minulých dob založeno ve třech stupních.

1. stupeň s dubovými ratolestmi a číslicí „40“ za 40 let věrných služeb (až od 12. 8. 1944) – RRR!

1. stupeň za 25 let věrných služeb

2. stupeň za 18 let věrných služeb

3. stupeň za 8 let věrných služeb

Ještě v roce založení bylo vydáno několik oběžníků Reichsführera-SS a šéfa německé policie, stanovujících možnosti udělení a předepisujících způsob nošení. V roce 1940 bylo udělení Policejního služebního vyznamenání umožněno i znovu zaměstnaným penzionovaným policejním úředníkům, v r. 1942 pak i příslušníkům policejních rezerv (Policie protiletecké obrany – Luftschutzpolizei).

Výnosem Říšského ministerstva vnitra z 25. února 1943 bylo v rámci zjednodušení administrativy stanoveno, „…že udělování Policejního služebního vyznamenání bude až do konce války pozastaveno“. Všechny podané návrhy k 1. březnu 1943 byly však ještě vyřízeny.

Nakonec byl vytvořen ještě další stupeň. „Výnos Vůdce“ z 12. srpna 1944 uvedl ve známost:

„Jako výraz uznání za 40-letou službu policejních úředníků zakládám k Policejnímu služebnímu vyznamenání Dubové ratolesti. Dubové ratolesti budou nošeny ve zlatě s číslicí „40“ na stuze pod vyšitým výsostným znakem“ .

Zda však k udělování tohoto stupně ještě kdy došlo, zůstává v pochybnostech.

Výtvarné zpracování

Výtvarný návrh pochází od Profesora Richarda Kleina z Mnichova.

1. a 2. stupeň:

Tyto stupně jsou výtvarně shodné, liší se pouze povrchovou úpravou (1. stupeň je pozlacený,

2. stupeň postříbřený)

Avers: Jedná se o čtyřramenný kříž jehož ramena jsou na vnitřních stranách mírně prohnutá. Po stranách jsou olemována dvojitým plastickým lemem (širokým a úzkým), uvnitř je znění. Ramena kříže svírají uprostřed vystupující znak Německé policie (Orlici s roztaženými křídly svírající v pařátech kulatý dubový věnec, v němž je na hranu postavena svastika. Tato orlice překrývá oválný věnec z dubových ratolestí). Plocha mezi oválným věncem a orlicí je hladká (některé kopie mají i tuto plochu opatřenou zrněním). V horní části horního ramene je přiletován kroužek, kterým je provlečen další k upevnění na háček spony.

Revers: Ramena kříže jsou shodná i na reversu. Zde však svírají oválný medailon s plastickým lemem. V medailonu je vystupující nápis „FÜR / TREUE / DIENSTE / IN DER / POLIZEI“ (Za věrné služby u policie).

Stuha: Tmavomodrá, na přední straně opatřená žlutou (1. st.) nebo bílou (2. st.) výšivkou se znakem německé policie. 1. a 2. stupeň vyznamenání byl dodáván v etuji, v jejíž horní části byla umístěna samostatně široká stuha. Stuha nebyla určena k provlečení očkem (které je příliš úzké), ale k namotání na kovovou lištu (tzv. Groβe Feldspange), v jejíž spodní části je umístěn háček k provlečení očka vyznamenání.

Materiál: pozlacený nebo postříbřený tombak

9 mm miniatury na špendlíku

Miniatury: 9 mm na špendlíku nebo 16 mm na stužce s kovovým výsostným znakem policie

Etuje:

1 . stupeň: Zeleně potažná papírová etuje s vypouklým nebo rovným (v tomto případě bez pantu a kovové pojistky) víkem, na němž je mezi zlatými dubovými ratolestmi zlatá číslice „25“. Polstrování víka je potaženo bílou látkou, část pro umístění vyznamenání je vyplněná šedým filcem. Uprostřed je přepážka oddělující prostor pro stuhu a kříž.

2. stupeň: Zeleně potažná papírová etuje s  rovným víkem bez pantu a kovové pojistky, na němž je mezi stříbrnými dubovými ratolestmi stříbrná číslice „18“. Celý vnitřek je potažen šedým filcem. Přepážka je stejná jako u etuje k 1. stupni.

K vyznamenání byl předáván udílecí dekret.

Reinhard Heydrich s malou řádovou sponou na uniformě

Způsob nošení: Celé vyznamenání na kovové liště (tzv. Groβe Feldspange) nebo jako malá stužka s kovovým znakem Německé policie (tzv. Kleine Feldspange), v obou případech nad levou kapsou uniformy.

3. stupeň

Avers: Jedná se o kulatou medaili s úzkým lemem, v jejímž středu je plasický znak Německé policie. Medaile je hladká.

Revers: Po obvodu je plastický opis ve švabachu „Für treue Dienste in der Polizei“, uprostřed pak plastická číslice „8“.

Stuha: Tmavomodrá, bez výšivky. Medaile se dodávala na rozdíl od 1. a 2. stupně provlečená sluhou, v jejíž horní části je přišitý spínací špendlík.

Materiál: postříbřený tombak

Miniatury 9 a 16 mm

Miniatury: 9 mm na špendlíku nebo 16 mm na stužce

Etuje: Zeleně potažná papírová etuje s  rovným víkem bez pantu a kovové pojistky, na němž je ve stříbrném ozubeném kole stříbrná číslice „18“. Celý vnitřek je potažen tmavě červeným filcem. Uprostřed se rovněž nachází přepážka.

K vyznamenání byl předáván udílecí dekret.

Způsob nošení: Celé vyznamenání na stuze nebo na kovové liště (tzv. Groβe Ordensspange) nebo jako malá modrá stužka (tzv. Feldspange) s kovovou miniaturou medaile, ve všech případech nad levou kapsou uniformy.

***

Použitá literatura: Klietmann Kurt-G.: Staatlich-Zivile Auszeichnungen, Motorbuch Verlag, Postfach 103743, 1990, 1. vydání

Post tags:

No Comments

No comments yet.

RSS feed for comments on this post.

Sorry, the comment form is closed at this time.